Eteriske oljer + Yoga = Sant

0
3844

Når du setter en personlig intensjon for din egenpraksis blir hver yogaserie uendelig allsidig. Eteriske oljer gir mulighet for å dykke enda dypere ned i intensjonen, enten du setter den for hver dag eller hver periode av året, for hver månefase, eller fase i ditt personlige liv.

Åndelig pleie
Eteriske oljer brukes ofte i religiøse ritualer og til renselse av kropp og sinn eller rom og områder. Frankincense og Myrrha er eksempler på oljer som setter oss i kontakt med en høyere bevissthet og renser energien vår, og gjør oss klare for å vende blikket innover i sinnet. Forskjellige oljer har forskjellige egenskaper, men mange overlapper hverandre. Bruk den som passer for deg og som gir deg det du trenger der og da.

Emosjonell renselse
Oljene virker på nerve- og muskelsystemet samt det limbiske systemet, som kontrollerer følelsene våre. Luktesansen er den sterkeste sansen vi har. Den knytter til oss personlige minner og assosiasjoner, og på den måten kan innestengt energi bli forløst.

Men lukt kan også gi assosiasjoner vi har tilgang til gjennom vår kollektive bevissthet. Dermed kan nye lukter stimulere til helt ny innsikt, vekke følelser i oss som vi ikke visste vi hadde, eller gi oss muligheten til å slippe følelser som vi ikke visste hvordan vi kunne gi slipp på. Når dette kombineres med yogaøvelser jobbes følelsene opp og ut med bevegelsene. Dermed kan vi også synke dypere inn i stillingene.

Reprogrammerer hjernen
Men det mest imponerende som skjer er kanskje at nå vil nye assosiasjoner til luktene programmeres i hjernen vår. Når sansning kombineres med bevegelse blir reprogrammeringen ekstra effektiv. Neste gang du lukter samme lukt, vil den være knyttet til opplevelsen av å føle seg friere og å stige høyere i sin bevissthet. Videre vil dette booste forventningene til hva du nå skal oppleve, og hjelpe deg enda mer på vei. Forventning er det mest skapende som finnes. Oljer er derfor et fantastisk hjelpemiddel i personlig og åndelig utvikling.

Gjør som yogalæreren
Eteriske oljer stimulerer ellers til klarhet, fokus og spirituell innsikt som øker vår forståelse av selvet og av verden. Bruk av eteriske oljer ekspanderer sinnet, og øker prana når vi gir slipp og gir plass til ny energi. Er du yogalærer, setter de fleste elevene stor pris på en mulighet til å sette en intensjon for praksisen enten på egen hånd eller ved ditt valg, sammen med en subtil duft i rommet. Da skapes det en kollektiv, meditativ frekvens i rommet som forsterker og løfter. De fleste lærere bruker oljer i dag, så er du elev, kan det være nyttig å kopiere denne praksisen og ta den med hjem til ditt eget space.

Mange bruksområder
Påføring av eteriske oljer på huden gir dessuten enda flere muligheter til å dra nytte av deres vibrasjon og virkestoffer. Mange oljer er adaptogene, og vil roe et urolig sinn eller gi ny energi avhengig av sinnstemning.

Mine favorittoljer for meditasjon er blant annet Frankincense (Boswellia Carterii), Palo Santo, Myrrha, Cypress, Rose, Lemon og Cedarwood, for seg selv eller i ulike blandinger sammen med for eksempel Ylang Ylang, Hinoki, Sandalwood. Dette er fullstendig individuelt, og “smaken” vil forandre seg ofte, så lukt deg fram dersom du har muligheten, eller begynn i ett hjørne med å bestille en olje som passer beskrivelsen for det du ønsker fokus på.

Sensitiv hud og kropp?
Alt her i verden har en energi, og det gjelder også oljer. Finn deg en oljegrossist som passer for deg og din kropp, dine intensjoner og drømmer. La hype være hype, og la pris være pris. Her er det viben som teller.

Merk at selv om oljer selges som 100% økologiske, betyr det ikke at de er av terapeutisk kvalitet. Det vil si at de kan være annen- eller tredjegangsdestillert, samt være “forurenset” av kjemikalier eller andre stoffer som er kommet til på den lange veien til flasken. Jeg er sensitiv for parfyme, men kan også få hodepine av en såkalt 100% ren lavendelolje kjøpt på vanlig helsekost. Derimot vil en terapeutisk olje kurere hodepine for meg ganske raskt. Det er også viktig å lytte til kroppen sin, og ikke minst følge retningslinjer for bruk. Eteriske oljer er sterke saker, og det kan være lurt å oppsøke en aromaterapeut da det er mye vranglære å finne på det store internettet.

Har du spørsmål om oljer? Send oss gjerne en mail.

Happy oiling!