Livsstil og endringer for fremtiden

0
2515

Tall og statistikker er blodrøde. Forskjellene mellom fattig og rik blir stadig større. Vi lever i en verden preget av ubalanse og kaos mens vårt hjem, planeten, er iferd med å brenne opp. Det høres neste ut som oppsummeringen av en sci-fi thriller, men nå skjer det, denne gangen er det virkelig. Vi har hatt tidenes varmeste og tørreste sommer i Norge.

I nyhetene hører vi om de fatale konsekvensen dette har fått, og vil få for landbruk, dyrehold og strømpriser. Skogene brenner og lengre sør i Europa er temperaturene livstruende. Global oppvarming? Ja, det skjer. Det skjer nå!

Jeg husker tilbake til barndommen, da vi lærte om ozon- laget og muligheten for at det en dag skulle forsvinne. Som barn, husker jeg at denne informasjonen fylte meg med en reell frykt, jeg var redd for fremtiden og hva den kunne bringe. Så vokste jeg til, ble litt eldre, og fanget inn i livets opp og nedturer; prestere å være flink på skolen, være populær på skolen, ha kule interesser og venner, delta på ex antall aktiviteter i uken og selvfølgelig være flink der også. Ta utdanning, skaffe jobb, skaffe meg ting og tang, være flink, ha venner og bli godt likt, leve et spennende og innholdsrikt liv. For litt over 2 tiår siden var jeg i et lite øyeblikk ‘våken’ og opptatt av noe mer enn meg selv, i litt over 2 tiår har jeg vært fullstendig blendet av mitt eget selvsentrerte melodrama hvor overforbruk, materialistisk lykke og den ytre fasaden har vært noe av livets viktigste komponenter.

De siste 5 årene har jeg heldigvis begynt og våkne opp igjen…

For mange av oss er informasjonen om verden, fremtiden og planetens tilstand fullstending overveldende, og vi nummer oss ned i den trygge velferden, overforbruket og populær kulturens deilige, lette, overfladiske underholdning. DET ER OVERVELDENE, det er det ingen tvil om. Det er så overveldende og dystert at man et kort sekund kan ha stor forståelse for hvorfor så mange velger og ikke forholde seg til dette. Men bare et kort sekund…

Vi trenger alle å våkne opp, nå! Mye, masse, om ikke alt av det vi streber etter i livet idag er med på å skakk- kjøre planeten vår i feil retning. Vi snakker livsstil. Livsstils valg som; skal du skaffe barn, hva du spiser, hvor mye du reiser, hvordan reiser du, hvor ofte kaster du ‘ting’ bare for og skaffe nytt ‘tang’?

Livsstils valg

1. Ønsker du og stifte famile?
En av de største utfordringene vi står ovenfor idag er overbefolkning. Det er kontroversielt, men det må være lov å snakke høyt om og oppfordre befolkningen til og tenke igjennom; hvor viktig er det å skaffe egne barn? Hvis konklusjonen er at det er viktig, tenk da igjennom dine vaner som forbruker, ditt CO2 avtrykk og hvilke verdier du ønsker å videreføre til dine barn. Et barn født og oppvokst i Norge bidrar til 36% mer CO2 utslipp enn et barn født i f.eks. Bangladesh. Vi lever i ‘stor- forbrukerens vugge’.

2. Hva spiser du?
Kjøttproduksjon er en av ‘verstingene’ når det gjelder CO2 utslipp, samt at kjøtt- industrien bidrar til et enormt vann- sløseri. Vi har ikke utømmelige kilder til rent vann, det er allerede en stor del av verdens befolkning som lever i akutt vann- mangel. Barn lever uten tilgang til rent vann på grunn av forurensing, privatisering og kapitalisme.

3. Bruk din stemme.
Støtt og stem på politiske partier og organisasjoner som fokuserer og satser på miljø og klimapolitikk. Vi hører ofte argumenter som at ‘disse har ikke en økonomisk bærekraftig politikk’. Når jeg hører dette tenker jeg; du mener ‘kapitalistisk bærekraft’. Vi har gang på gang sett at topp- politikken blir fullstending handlingslammet når det kommer til klimatiltak vs. penger og kapital. «La oss utsette klimatiltak og eventuelle viktige endringer i 4 år til» Jeg har sluttet og tro på penger og kapitalisme. Sånn som jeg ser det er penger den største illusjonen vi lever med og tror på. De virkelige verdiene, ressursene finner vi i naturen. Natur- ressursene, ‘natur- banken’ er vi i ferd med å tømme.

Bruk også stemmen din som forbruker. Gjør litt research og boikott selskaper du vet har en kynisk og slett holdning til miljø, bærekraft og menneskerettigheter. Kjøp mindre import, støtt heller lokalt.

4. De opplagte tingene
Vi må redusere vårt forbruk og våre holdninger til ‘bruk og kast’, kraftig.
Bruk mindre bil og mer kollektiv transport, sykkel eller bena. Du sparer dermed miljøet og penger.

Reduser antall flyreiser. Vi bor i et fantstisk vakkert land, utforsk mulighetene her på hjemmebane.

Avfallsortering, gjenvinning og GJENBRUK. Gjenbruk kan bli ganske kreativt og gøy.

5. Tilbake til naturen
Finn tilbake til naturen og det naturlige. Log deg av det digitale universet, som til en hver tid pøser på oss reklame av mer ‘ting og tang’ vi ikke trenger. Ta deg en lang tur ut i fri natur, trekk inn frisk luft og kjenn at du har alt du trenger, akkurat her akkurat nå. Sett av tid og gjør mer av det som fyller på sjela og gir deg inspirasjon, istedenfor å fylle i skuffer og skap.

Noen få anbefalinger

  • Konsert, dans og teater
  • En god bok
  • Meditasjon
  • Yoga
  • Kreativ skriving
  • Tegning, maling
  • Syng
  • Dans
  • Museums besøk

Og sist men ikke minst, vær mer tilstede og bruk mer tid på de mellom- menneskelige relasjonene, i den naturlige verden omgitt av det uendelige og virkelige universet.

Verden vi lever i, planeten vår trenger at alle sammen bidrar og setter igang endringer, nå. Vi må hver enkelt begynne å forholde oss til konsekvensene av overforbruk, forurensing og ubalansen i verden. Vi må tenke igjennom og ta bevisste valg, i alt vi gjør. Valg som ikke bare ganger oss selv og vårt land, men hele verden. Om du ikke gjør det for deg selv og din tid her på jorden, så gjør det for fremtiden, gjør det for barna dine.

Forrige artikkelEr du ærlig mot deg selv?
Neste artikkelGrounding ✩ Spilleliste for August
Karina Eline Kibsgård
Karina Eline Kibsgård er Advanced Jivamukti Yoga lærer og underviser i dag ved flere yogastudioer i Oslo. Karina har undervist yoga siden 2008. Hennes bakgrunn er i hovedsak fra dans, Asthanga Yoga og Jivamukti Yoga. Hun ble introdusert for yoga gjennom sine studier ved Den Norske Balletthøyskole og er idag 800h Advanced Certified Jivamukti Yoga lærere. I 2014 bodde hun en periode i NYC for og fullføre sitt apprenticeship ved Jivamukti Yoga School New York. Samt at hun fullført en 200 timers yogalærerutdannelse med R. Alexander Medin, fordypning i Ashtanga Yoga og filosofi ved Puro Yoga i Oslo. Karina har bred undervisningserfaring fra blant annet dans, trening, PT og 10 år som yogalærer. Ved siden av og tilby faste klasser i Oslo området reiser hun og holder workshops/immersions. Hun har undervist på blant annet Norges Yogafestival, Oslo Yogafestival, Movement Arts Festival Oslo, Praque Spirit Festival, Arctic Yoga Conference, Yogaweekend.no og YogaFusion. Hun har hatt korte engasjement med workshops for barn og unge i grunnskolen, studenter ved Norges Idrettshøgskole og prosjektet www.backinthering.no, som tilbyr gratis yoga til mennesker med rus- avhengighet. Ved siden av å jobbe fulltid som yogalærer har hun høsten 2018 begynt å studere til en Master i Spesialpedagogikk, med et ønske om og bringe yoga inn på flere arenaer i vårt samfunn.