Flytende velvære

0
3670

Flyteterapi innebærer å ligge i en tank med vann som har et høyt innhold av magnesiumsalt- noe som gir en vektløs tilstand for kroppen. Denne avslappende tilstanden byr på både velvære og vitenskapelig dokumenterte helsebringende effekter. Konseptet har vært tilstede i flere tiår, men først nå begynner floating å bli populært i Norge.

Flyteterapi har mange navn; floating, flyting, sensory deprivation chamber – men konseptet er det samme. Flytingen foregår ved å ligge i vann som har et høyt innhold Epsom/magnesiumsalt. Det høye saltinnholdet gjør at kroppen blir suspendert i overflaten av vannet, og man kan få en komplett muskelavslappende tilstand. I tillegg fjernes også annen type stimuli, som lys, lyd og temperatur – da vannet er kroppstemperert.

Teknologien eller konseptet ble først tatt i bruk i USA på 50-tallet, og flytetanker har dukket opp rundt omkring siden den gang, men det er ikke før nå at behandlingsformen har begynt å få ordentlig fotfeste i Norge.
Bergen Flyt ble startet av kompisene Roy og Joachim april 2016, og fra nyoppussede lokaler i Bergen sentrum tilbyr de flyteterapi for erfarne flytere og nysgjerrige nybegynnere.

Alternative miljø og kampsportutøvere
– I starten var det hovedsakelig folk fra alternative miljø eller kampsportutøvere som kom hit, men nå er det alle mulige slags folk i alle aldre – forklarer Roy.
Roy forteller at han selv var skeptisk til flyteterapi i starten, og tenkte at det var enda en alternativ behandlingform uten dokumentert effekt – helt til han leste seg opp på studiene selv.

– Da forstod jeg at det var ordentlige saker som faktisk funker!
Roy tar en mastergrad i økonomi ved siden av å drive flytefirmaet på fulltid, og bruker selv vanntankene til avslapping flere ganger i uken. Han sverger til at det er det om får ham gjennom en stressende hverdag med 12-14 timer arbeid.

Fysisk og psykisk helse
Ser vi på litteraturen er det en lang liste positive egenskaper ved å ligge en time i en tank med saltvann. En svensk forsker ved universitetet i Karlstad gjennomførte et studie på psykisk helse i forbindelse med flyteterapi, og kom frem til at behandlingen bidro til å senke stress, depresjon og angst, mens det økte generell optimisme og søvnkvalitet. For fysiologiske fordeler sies det at flyting blant annet er bra for restitusjon, sirkulasjon og hodepine.

Roy er enig i at flyting er bra for både fysisk og psykisk helse og forteller videre;

– Forskning viser at etter omtrent 20 minutter med flyting, så kommer hjernen inn i en meditativ status hvor den begynner å “riste” av seg avfallstoffer. Man er på en måte mellom søvn og våken tilstand, men det gir en dyp hvile, forteller Roy.

De fleste som tilbyr flyteterapi har lukkede “kapsler” eller “pods” med saltvann som man lukker igjen for å fjerne alt av lys og lyd, men Bergen Flyt har også et åpent flytebasseng som alternativ – hvis en kapsel blir litt for klaustrofobisk. Dette bassenget er til og med stort nok til å flyte to og to sammen.

Koble ut
I det jeg først tråkker ut i det kroppstempererte vannet er det ikke mye som indikerer at dette er noe annet enn et grunt basseng, men når jeg rolig legger meg langflat på ryggen, merker jeg fort hvor god oppdriften er. Selv om man ligger og flyter uten noe anstrengelse, tar det litt tid før jeg klarer å slappe av i hele kroppen. I det daglige har man alltid en eller annen form for muskelspenning, men i en flytetank kan man virkelig koble ut hver eneste muskel i kroppen.

I starten kan man føle at man dupper litt ukontrollert rundt, og at man plutselig dytter bort i veggen med en kroppsdel, men dette går fort over når man slapper helt av og unngår å lage bevegelser. Etterhvert som tiden går blir det også lettere og lettere å koble ut kroppen og musklene, og tankene farer fritt omkring mens man av og til glemmer at man faktisk ligger behagelig i en mørk tank.

En flyteøkt varer vanligvis en time, og idet jeg får et bank på døren, er det ikke til å unngå å få en litt drastisk oppvåknings-følelse idet jeg begynner å aktivere musklene igjen. Selv om en time høres kort ut, kjenner jeg at kroppen har fått en uvanlig dyp hvile som overgår enhver ettermiddagshvil jeg kunne tatt på sofaen.

– Man kan bli litt “mellow”, forklarer Roy idet jeg kommer gående ut fra rommet med flytetanken – noe jeg kan si meg enig i. En time i tanken gjorde meg avslappet, balansert, og klar for resten av dagen – selv om det antageligvis er greit å vente et par timer før man drar på trening.

– Hva vil du si til mennesker der ute som lurer på om de skal prøve flyteterapi?

– Det er ingenting å lure på! Bare prøv! – sier den unge entreprenøren.