Bali bliss

0
2667

Hva er det egentlig med Bali og yoga? Og hvorfor har Ubud blitt en yogahovedstad? 

Ubud sentrum er et kokende hett kaos av tutende biler og skutere. Menn som ropende annonserer sine taxitjenester og kvinner på vei til markedet med kurver på hodet. Skolebarn i hvite uniformer og hunder som løper fritt rundt uten noen synlig eier i nærheten. Det tar ikke lang tid før du er helt ør i hodet. Hvordan er det mulig å finne roen her?

Ubud har også har en annen side. Like bortenfor hovedgaten finner du små oaser av yoga-, spa- og massasjestudioer på hvert gatehjørne. Mange små butikker med alt du kan ønske deg av yogautstyr, smykker, eteriske oljer og røkelse. På trendy cafeer, med utsikt til rismarkene, kan du fråtse i smoothiebowls og fersklaget juice. Og når du ser alle de små templene, med små ofringskurver med blomster og frukt, så forstår du at spiritualiteten er integrert i hverdagen på en helt annen måte enn hjemme.

Hvorfor dra på yogaretreat til Bali?

– Bali er et eksotisk sted som mange drømmer om, sier yogalærer Nina Nesheim (46) i Tønsberg Yoga. – Det er fantastisk å drive yoga her i det varme klimaet. Det å reise til India på ashram passer ikke for alle. Mange ønsker en mer komfortabel standard og synes det er tryggere å reise sammen med andre i en gruppe.

Hun arrangerer yogaretreat sammen med Rajesh Dayakar i svenske Yoga Shastra. Rajesh har tidligere bodd og jobbet på Bali. Retreaten finner sted på Bucu View resort, som ligger fredelig til i utkanten av Ubud.

– Balineserne er nydelige mennesker, smilende og vennlige, sier Henriette Nøstdahl (40) som er en av deltakerne på retreaten. – Og så er det rent og fint her. I tillegg er det veldig hyggelig å være på tur sammen med «likeminded people».

Hva er det egentlig med Bali og yoga? Og hvorfor har Ubud blitt en yogahovedstad? 

Ubud sentrum er et kokende hett kaos av tutende biler og skutere. Menn som ropende annonserer sine taxitjenester og kvinner på vei til markedet med kurver på hodet. Skolebarn i hvite uniformer og hunder som løper fritt rundt uten noen synlig eier i nærheten. Det tar ikke lang tid før du er helt ør i hodet. Hvordan er det mulig å finne roen her?

På Bali er det mye spennende å oppleve, både når det gjelder kultur og natur. Du kan for eksempel bade i vakre fossefall, se vulkaner, delta i renselsesritualer i templer, beundre tradisjonell dans, besøke kaffe- og risplantasjer og snorkle blant korallrev.

Nina og Henriette i yogapositur foran The Royal Palace i Ubud

Yoga er for alle

– Hvis du kan puste, så kan du gjøre yoga, sier Nina. – Det handler ikke om tynne kropper eller rare stillinger, men om den indre opplevelsen som gir ro og harmoni. Øvelsene kan tilpasses til enhver alder og kropp, og utfordre deg akkurat der du er.

Dette bekreftes av at den yngste deltakeren på yogaretreaten er 11 år og den eldste er 75! Nina selv begynte å snuse på yoga for 15 år siden, men det var først for 9 år siden, da hun reiste til India, at hun virkelig erfarte hva yoga kan være. Da hadde stress satt seg i kroppen og hun slet med angst og depresjon. 

– Yoga har endret hele livet mitt, understreker Nina. – Det har gjort meg sterkere både fysisk og psykisk. Jeg har mer energi og gleder meg til hver dag. 

Nå er hun opptatt av å hjelpe studentene til å finne sin egen styrke. De fleste klarer mer enn det de tør, sier hun. Det at man klarer å pushe seg fysisk gjør noe med det mentale også.

Medisin i hverdagen

– Yoga jorder meg, sier Henriette. – Uten det blir jeg mentalt overaktiv og ufokusert. Pusteøvelsene er min medisin i hverdagen.

For ni år siden var Henriette utbrent. Hun trodde ikke yoga var noe som passet henne, før hun fikk en time som den første eleven til Nina. 

– I begynnelsen var Savasana (liggende avslapning) favorittøvelsen, nå er det Sirshasana (hodestående). Da er du veldig fokusert, sier hun

Etterhvert har Henriette selv utdannet seg til yogalærer, både medisinsk yoga og yinyoga. Hun praktiserer som frilanser, for tiden i Spania der hun bor sammen med familien.

– Jeg ønske å dele dette fantastiske verktøyet med flere. «Sharing is caring».

Henriette er med på retreaten for å dypdykke i yogaen og lære mer om yogafilosofi. I de daglige forelesningene får deltakerne en innføring i de viktigste begrepene fra yoga sutra. Chanting er også en del av opplevelsen. 

Kirtan på YogaBarn

Deltakerne på retreaten har også fått med seg et besøk på legendariske Yoga Barn, og en konsert med kirtanmaster Punnu Wasu. Artisten synger i hovedsak spirituelle chanter og spiller på harmonium, et lite pumpeorgel med en trekkspill-lignende lyd. Selv den minst musikalske måtte la seg rive med når publikum stemte i «Om Gam Ganapataye Namaha».

Kirtanmaster Punnu Wasu får det til å svinge i salen. Video: Nina Nesheim

Med syv saler og et tettpakket program med de siste yogatrendene, er Yoga Barn virkelig «yogaheaven». Hit kommer det yogalærere fra hele verden, og det er mange forskjellige arrangementer å velge mellom. 

Hvordan kommer du deg dit

Flere norske yogastudioer og reiseselskap arrangerer turer til Bali. Det er også fullt mulig å reise på egen hånd. Med Thai Air får du flybilletter tur-retur fra ca 5.000 kr. Når det gjelder overnatting får du alt fra rimelige home-stay til et par hundre kroner opp til 5 stjernes luksushotell til flere tusen kroner natten. Generelt får du mye for pengene på Bali. 

Fornøyde deltakerne på yogaretreat. Nina og Rajesh har allerede bestemt seg for å arrangere en ny tur til neste år. 

Om Bali

  • Bali er en øy og provins i Indonesia
  • Hovedstaden er Denpasar
  • Bali har en befolkning på ca. 4 millioner
  • Landarealet er 5 416 km²
  • Det er aktive vulkaner på Bali og de høyeste er over 3 000 moh
  • Bali er i hovedsak Hinduistisk

En typisk dag på yogaretreat

06.00 Soloppgangsmeditasjon og satsang

07.30 Yogapraksis med pranayama og asanas

09.00 Frokost

11.30 Forelesning

13.00 Lunsj

16.30 Yogapraksis med pranayama og asanas

18.00 Middag

20.30 Satsang og kveldsmeditasjon

Yogaordliste

Asana = yoga posisjon/øvelse

Ashram = hinduisk senter for yoga, meditasjon og åndelige studier

Kirtan = en religiøs musikkform fra India

Pranayama = pusteøvelser

Satsang = yogapraksis som består av felles meditasjon, chanting og yogafilosofi

Legg inn en kommentar