Økende interesse for bevegelighetstrening

0
3057

Bevegelighet, fleksibilitet og akrobatikk – er ord man tidligere knyttet til spesielle aktiviteter som turn, yoga eller dans – men nå hører man oftere om disse i tradisjonelle treningsmiljø. Er dette en trend som har kommet for å bli?

Norske treningssentre har et stadig økende tilbud av alternative treningsformer. Dette inkluderer flere typer yoga, pilates, stretching, og kampsport – og mosjonister og utøvere av tradisjonell styrketrening har startet å åpne øynene for fordelene ved slik bevegelighetstrening.

Eirik Thingstad Lunstein jobber som personlig trener på Elixia Ullevål, og han ser med stor glede på den nye trenden som er på vei. Eirik er norgesmester i fitness og har flere år med seriøs styrketrening i sekken , men han har også drevet aktivt med turn, tricking og kampsport i over 15 år. Han tror økningen av fokus på bevegelighet er grunnet mer tilgjengelig kunnskap om slike aktiviteter.

Økt kunnskap
“Nå spres informasjon om trening på youtube, instagram og andre sosiale medier, så det er flere som får med seg mangfoldet av treningsformer man kan drive med.”. Han trekker frem Ido Portal som et eksempel, som har fått en stor internasjonal følger-base ved å bruke akrobatiske og yoga-inspirerte bevegelser som treningsform og filosofi.
I tillegg mener Eirik at befolkningen generelt har større fokus på helse og trening, og det er et driv til å komme seg ut av sofaen og kontorstolen – og drive med fysisk aktivitet. For mange kan bevegelighetstrening være en god start for dette. “Yoga og pilates er generelt god trening som er snill mot kroppen – og i tillegg er det gøy. Det handler om å finne treningsglede, og for mange kan dette komme lettere av bevegelsestrening enn å løfte tunge vekter”.

Sitting og mer sitting
Han viser også til den typiske kontorarbeideren som på fritiden trener mot Birken eller andre sykkelritt. De bruker arbeidsdagen på å sitte, for deretter å sitte enda mer når de er på trening. For disse kan det være lurt å ha noen økter for å jobbe med fleksibilitet og mobilitet i tillegg.

Den personlige treneren synes også at yoga begynner å bli mer mainstream enn det var før. ”Tidligere ville mange forbundet yoga med noe spirituelt og alternativt, men nå ser idrettsutøvere i alle grener at trening- og bevegelighetsbiten av yoga er bra for kroppen”. Treningssentre har også blitt flinkere til å tilpasse seg til dette, og har begynt med begrep som “Yoga for athletes”.

Diversitet i trening
Treningsbegrepet grener stadig ut i flere retninger – og dette gjenspeiles også på treningssentrene. Nå er det standard å ha mer plass til fri bevegelse, og rom med matter. “Nå er også turn-ringer blitt standard inventar”- sier PT’en. I tillegg dukker det også opp flere og flere utendørs treningsparker. Disse oppmuntrer til alternative treningsformer, og begrep som calisthenics og streetworkout har blitt dagligtale blant mange unge i Norge. Eirik blitt også blitt bitt av håndstående-basillen, og trener nå aktivt på handbalancing – i likhet med mange andre nordmenn. “Hele Tjuvholmen er jo full av folk som står på henda!”

Trening er utvilsomt mer enn å løfte vekter, og dette tar nordmenn over seg i stadig større grad. Trender kommer og går, men det gjenstår å se om fokuset på bevegelighet kun er en trend, eller en mer permanent bevissthet rundt fordelene av å bruke kroppen til det den er lagd til – å bevege seg.