Kom igang med yoga hjemme

0
3413

Har du lyst på en jevnlig yogapraksis er det en stor fordel å også kunne gjøre yoga hjemme (eller hvor du enn måtte være) og ikke være avhengig av et studio.

Her er noen tips for å komme igang:

Sørg for at du har noe å følge, lære fra, lære deg
De aller fleste av oss kan ikke nok til å bare sette i gang å gjøre yoga selv. Du må ha et utgangspunkt:

  • Bruk videoer. Det finnes massevis av gratis videoer og tjenester du kan abonnere på eller ferdige klasser du kan kjøpe. Det er egentlig bare å google i vei. Er du medlem av Sats Elixia har du mange gratis videoklasser som en del av medlemskapet.
  • Kjøp deg en bok (eller flere). Kanskje litt mer old school. Men jeg ble så nysgjerrig på ashtangayoga etter et lite opphold i India at jeg gikk hjem og leste alt jeg kom over. Og jeg lærte meg det meste hjemme gjennom boken Ashtanga Yoga the practice manual av David Swenson.
  • Ta et kurs først. Om du ikke kan noe særlig yoga fra før bør du gå på klasser eller ta kurs først slik at du har et utgangspunkt for å utvikle det videre selv (og gå på klasser iblant for å justere).
  • Lær deg en yogaform eller en serie du kan gjøre uten instruksjon. Det er jo digg å slippe den videoen eller boka iblant. En yogaform som ashtanga er slik at du gjør det samme hver gang, ergo enklere å lære seg. Eller du kan prøve å huske en sekvens (eller flere) du liker ekstra godt fra en video eller en time. Etterhvert kan du så mange stillinger at du kan legge på og trekke fra litt selv.

Lag deg en yogasetting du liker
Yoga er jo egentlig enkelt sånn sett, du trenger bare en matte og plassen den tar på gulvet. Men det er jo deilig om du kan gjøre det litt bedre enn som så:

  • Kjøp deg en god yogamatte. Den kan godt være litt tykk. Vanlige treningsmatter er ikke så bra, matten kan ikke skli rundt. Her er en fin matteguide.
  • Har du et ekstra soverom e.l., bruk det, lag det til ditt eget yogarom, så blir du også mindre forstyrret.
  • Om du ikke bruker video, lag gjerne en spilleliste med rolig musikk. Det trenger ikke være yogisk musikk, det kan godt bare være musikk du liker. Selv setter jeg pris på at det er mer yogatypemusikk, fordi det setter meg i en stemning.
  • Kjøp gjerne ekstrautstyr som blokker, bolster, øyepute, stropp om du føler at du trenger det. Men det er ikke et must.
  • Gjør rommet behagelig slik du liker det. Noen liker å tenne lys, vende kroppen mot vinduet og en fin utsikt, lage en kopp te eller noe helt annet.
  • Ta på deg noe behagelig. Jeg gjør det enkelt og behagelig, har stort sett bare på meg en boksershorts og en singlet.

Øv deg på å overse forstyrrelser
De første årene jeg gjorde yoga hjemme bodde jeg alene. Ergo veldig lite forstyrrelser. Så fikk jeg samboer og sluttet helt å gjøre det hjemme. Jeg hadde ikke noe eget rom (annet enn stua) å gjøre det i og synes både det var litt flaut og var «redd» for å bli forstyrret. Men så bestemte jeg meg for å gjøre det at han var der (og laget lyder, skravler gjør han også) til noe positivt, jeg valgte å fokusere på at jeg er glad for at han er min, da ble lydene hans til noe positivt plutselig (og skravlingen bare overhører jeg;). Og flauheten forsvant veldig fort, han synes jo bare det er kult.

Det samme gjelder andre typer forstyrrelser som lyder ute, varme, kulde, ikke optimale forhold. Prøv å gjøre det til noe positivt eller øv deg på å registrere det som oppleves som negativt, men vende fokuset ditt til den yogaen du holder på med. Pusten er et fint hjelpemiddel her.

Bruk hjemmepraksisen til noe kult eller bra du vil lære deg
I en yogaklasse gjør du det som læreren sier. Punktum. Hjemme kan du gjøre som du vil. I alle fall nesten. Du bør selvsagt være litt obs på rekkefølgen på ting for å unngå skader og det er litt dumt å alltid hoppe over balansestillingen fordi du hater den… Men du kan for eksempel holde stillinger du liker eller trenger lengre. Eller gjøre en ekstra stilling som bidrar til noe du trenger. Eller du kan øve på noe du vil klare. Det var slik jeg lærte meg hodestående foreksempel, det er ikke så lett å bare lære gjennom en klasse.

Gå inn i det med nysgjerrighet og åpenhet. Hva skal til for at DU liker å gjøre dette hjemme? Gjør det at du får lyst å lære deg mer for å kunne gjøre mer av det du vil? Herlig! Kjøp deg, bøker, les blogger, se videoer. Eller gjør den 15-minutters videoøkten sånn at du faktisk rekker å gjøre litt yoga hver dag – det skal du være kjempefornøyd med!

Lykke til!