100 bøker har nye eiere

0
3857

Jeg er utrolig glad i bøker og synes de har en helt spesiell duft og fred over seg. Jeg pleide å ha bokhyller og bokser fylt med bøker. Jeg beholdt hver bok jeg leste, bøkene jeg ønsket å lese, og til og med bøker jeg visste at jeg aldri ville lese.

Jeg flyttet mine tunge bokser med bøker fra leilighet til leilighet, og i en periode flyttet jeg utrolig ofte til mine bærehjelperes gru. Da jeg startet min store opprydding for et år siden var bøker det siste av «ting» jeg ønsket å bli kvitt. Jeg utsatte og utsatte det inntil jeg kom på at jeg kunne lage en fin ting rundt det å kvitte seg med noe jeg elsket. De skulle ikke kastes, de skulle få sine nye eiere og kanskje den nye eieren gir de bort videre. I hver bok skrev jeg en liten hilse og oppfordret den nye eieren til å sende den videre når boken var lest.

Jeg trodde jeg ville savne dem, men det gjorde jeg ikke. Jeg vet de er i trygge hender og kan glede noen andre.

Hva gjorde jeg?

Ga bort til venner og familie
Jeg tok bilder av en del bøker og sendte en melding til venner og familie om det var noen av bøkene de ønsket å lese. Utrolig godt å kjenne at bøkene mine er hos leseglade venner og familie. Noen av yoga- og meditasjonsbøkene har fått seg et nytt hjem på Bloom Yogastudio sitt lille bibliotek.

Donerte bort til et eldresenter
Vakreste opplevelsen var å gi bort til eldresenter i nærheten av der jeg bor. Ikke bare se øynene skinne når jeg slo av en prat men også hvor mye en bok kan glede. Ta gjerne kontakt før du kommer innom.

Ute i det fri
I en liten periode la jeg igjen en bok på bussen, en benk i parken, ute i marka, på cafè, inngangspartiet der jeg bor og til vaskedamene. I hver bok skrev jeg en liten hilse og oppfordret den nye eieren til å sende den videre når boken var lest.

Solgte på nettet
Jeg startet med å gi bort på loppis-appene, men til min fortvilelse føltes som å få en bok ikke hadde like stor verdi som å kjøpe. Enten dukket de ikke opp på avtalt møtested eller hørte plutselig ikke fra dem, så det ble mye styr for noe som skulle glede en annen. Jeg la på fra 30,- til 50,- per bok + frakt, og plutselig ble kjøperen mer tro til å møte opp. I etterkant tror jeg det handler om at de som kjøpte virkelig ville ha boken. De skulle ikke bare ha bøkene fordi de var «gratis».

Gjenbruk butikker
Jeg har donert bort en del bøker til NMS Gjenbrukskafè på Solli plass. Her finner du et pusterom med god kaffe, lesekroker og et skattekammer av gjenbrukskupp. Ellers anbefaler jeg å sjekke ut butikkene i nabolaget ditt om de har behov for noen av dine gamle bøker.

Andre ideer

Veldedighet
Søk på internett for veldedige organisasjoner i ditt område som mottar bokdonasjoner. Det er mange land som prøver å gjenoppbygge sine biblioteker i Afrika, Asia og Midtøsten.

Sett opp en «Gratis bøker» boks
Finn et sted hvor folk venter – bussholdeplass, et vaskeri, parker og lignende. Plasser en boks som sier «Gratis bøker».

Bibliotek
Er det noen bøker du virkelig elsker da er rådet mitt å levere de til ditt lokale bibliotek, her blir de alltid tatt godt i mot. Forhåpentligvis kommer flere til å låne bøkene og leser dem! Hvis bøkene er fylt med personlig informasjon, eller mangler noen sider, vil de ikke bli akseptert. Leste et sted at fengsel -og sykehusbiblioteket er også takknemlige for bidrag.

Gi bøkene dine til en kirke
Mange kirker godtar donasjoner av bøker, som de gir til de mindre heldige. Sjekk ut kirker i ditt område og se om noen av dem aksepterer brukte bøker.

Fretex
Fretex setter stor pris på å motta bøker som kan leveres i en av deres butikker. Bøker som ikke blir solgt i butikken går til papirgjenvinning eller blir «forvandlet» til nye notisbøker. Innmaten tas ut og nye ark settes inn.

“A book is not only a friend, it makes friends for you. When you have possessed a book with mind and spirit, you are enriched. But when you pass it on you are enriched threefold.” – Henry Miller