Finn mot til å være sårbar

0
3897

Alle som har vært på timene mine på Leela, vet hvor mye jeg elsker hjerteåpnere – yogastillinger som fokuserer på å åpne opp og skape fleksibilitet i brystet og øvre delen av ryggen.

“Being deeply loved by someone gives you strength, while loving someone deeply gives you courage.” ~ Lao Tzu

Hjerteåpnere handler om mange ting: å gi slipp på gamle hendelser, å åpne opp og å tilgi, men også å stole på at alt blir sånn som det skal. Alltid. For meg handler hjerteåpnere først og fremst om å tørre å gi slipp på kontroll, å åpne opp for hele følelsesspekteret og å tørre å elske uten forbehold. Å stole på at det jeg føler til enhver tid er det som er riktig for meg på det nåværende tidspunkt. «Føl» sier jeg til meg selv, hver gang jeg kjenner jeg blir redd for å bli såret, hver gang jeg har lyst til å stenge hjertet mitt og lukke følelsene mine. Hva er det verste som kan skje? At jeg blir lei meg? At jeg begynner å gråte?  Og er det egentlig så forferdelig? Det er så lett å ønske å lukke seg og å gjemme seg bak en fasade når livet har gitt oss et par slag.

None of us knows what might happen even the next minute, yet still we go forward. Because we trust. Because we have Faith. ~ Paulo Coelho

Det krever stort mot å gjøre seg selv sårbar. Å åpne hjertet sitt og blottlegge seg selv. Det er som å gi et annet menneske et dødelig våpen og si «sikt her» og peke på hjertet. Og det er akkurat dette motet hjerteåpnere handler om. Det kan kjennes både lettere og tryggere å lukke seg og la være å føle, eller ved å la være å utsette seg selv for mennesker og hendelser som utfordrer oss, tar oss ut av komfortsonen og bringer turbulens inn i den nøye planlagte hverdagen vår.

Når vi jobber med hjerteåpnere så øver vi på å gjøre det motsatte. Vi åpner hjertet vårt, og blottlegger brystet vårt på den mest sårbare måten. Vi åpner opp for å virkelig føle, uansett om følelsene skulle være positive eller negative. Noen mennesker ser sårbarhet som noe negativt. Jeg ser på det som en styrke. Sårbarhet er den mest autentiske tilstanden å være i. Å være sårbar betyr å være åpen, åpen for å bli såret, men også åpen for glede. At man åpner seg for sårene i livet betyr også at man åpner seg for skjønnheten.
De beste tingene i livet er ikke noe du kan ta på, men det er noe du kan føle. Leve i nuet, og la fortiden og fremtiden ligge. Vær modig nok til å omfavne hele følelsesspekteret ditt, både de gode og de dårlige følelsene. Tør å feile. Tør å satse alt uten å måtte vite. Tør å gi slipp på kontroll. Vær uredd. Ta avgjørelser basert på ekte intensjoner i stedet for å være knyttet til utfallet. Det kreves ikke mye mot for å gjøre noe man ikke er redd for, men det kreves stort mot å være redd for å gjøre noe, og så gjøre det likevel. Tør å elske uten forbehold. Uten å forvente noe tilbake. Åpne opp for å elske alle mennesker for dem de måtte være uten å ønske å endre dem eller kontrollere dem. Elsk dem med alle deres perfekte feil og mangler.

You have to have courage to love somebody. Because you risk everything. Everything.
~ Maya Angelou

Så hvis du finner noen som får hjertet ditt til å hoppe over en takt. Stopp å lete etter det perfekte og ta sjansen. Åpne deg for muligheten for at det er noe storslått der. Og selv om det som faller mest naturlig for de fleste av oss er å ville ha bekreftelse fra denne andre personen på at de liker oss like godt som vi liker dem – prøv å la det gå. Gi slipp på kontrollen og åpne opp for følelsene. Det er stor forskjell på avhengighet og kjærlighet. Avhengighet handler om frykt og har mer å gjøre med egeninteresse enn interesse i en annen. Men kjærlighet uten avhengighet er ren kjærlighet fordi den ikke handler om hva andre kan gi deg fordi du er tom, men om hva du kan gi til en annen fordi du allerede er hel. Som Osho skriver så fint (fritt oversatt) «Det er en eksistensiell sannhet at bare de mennesker som er i stand til å være alene er i stand til å elske, å dele av seg selv og å virkelig gå inn i et annet menneske – uten å eie den andre, uten å redusere den andre til en ting og uten å bli avhengige av den andre. De gir den andre absolutt frihet. De vet at deres lykke ikke kan tas av den andre, fordi den ikke er gitt av den andre.»

The beginning of love is to let those we love be perfectly themselves, and not to twist them to fit our own image. Otherwise, we love only the reflection of ourselves we find in them. ~ Thomas Merton

Så neste gang du kjenner at frykten kommer snikende. Gjør noen dype hjerteåpnere og gi slipp på frykten for å være alene. Gi slipp på det å søke bekreftelse fra andre. Og gi slipp på all kontroll. Tør å lytte til hjertet ditt og magefølelsen. Prøv å la tankene ligge, og kom ut av hodet ditt og ned i kroppen. Ha en urokkelig tro på at alt blir som det skal. Og ikke prøv å tviholde på det du har bare fordi alternativet skremmer deg. Hva ville du gjort om du visste du ikke kunne feile? Prøv å gjør det. For tenk om du har gått glipp av det mest fantastiske som kunne ha skjedd deg bare fordi du var redd for å åpne opp hjertet ditt? Og uansett om du skulle bli suksess eller fiasko, er det ikke det som er å leve?