Mahashivratri – en festival til ære for Shiva

0
3278
Mahashivratri - en festival til ære for Shiva

Mahashivratri er en hinduistisk festival som feires årlig til ære for Lord Shiva. Ifølge legenden markerer det dagen for feiringen av ekteskapet mellom Shiva og Parvati. 

Den fjortende dagen i hver måned, eller dagen før nymåne, er kjent som Shivratri. Blant alle de tolv Shivratri som forekommer i et kalenderår, er den i februar-mars av den mest spirituelle betydningen og kalles Mahashivratri. I 2020 inntreffer denne 21.februar.

Man tror at planetene denne natten er plassert på en slik måte at det øker energien hos et menneske og er spesielt gunstig for spirituell utvikling. For å nyttiggjøre seg denne energien, er det viktig å holde seg våken med ryggraden vertikalt hele natten. I hinduistisk tradisjon er det derfor etablert en festival som varer hele natten. 

Shiva er en av de viktigste gudene av hinduismen, og kalles «den lykkebringende».  Shiva har mange navn og former, blant annet Mahadeva (den store guden). 

I yogatradisjonen regnes ikke Shiva som en gud, men som den første yogi og guru. 

Shiva blir ofte avbildet som en allvitende Yogi som lever et asketisk liv på Mount Kailash, med en slange rundt nakken, en halvmåne, den hellige elven Ganges som strømmer fra hans hår, det tredje øye på pannen, og en trishula (trearmet spyd) som våpen. 

Shiva er også kjent som «ødeleggeren» i den hinduistiske treenigheten (Trimurti), som inkluderer Brahma (skaperen) og Vishnu (bevareren). I denne tradisjonen avbildes Shiva som en himmelsk danser.

Hvis du vil lære mer eller følge med på feiring kan du for eksempel gjøre det her: https://isha.sadhguru.org/global/en/mahashivratri

Legg inn en kommentar