Hvor kan jeg lære meg yoga?

0
2678

Treningsstudio, tradisjonelt yogastudio, hjemme, video, bok, kurs, retreat osv. Mange lurer nok på hva er som er greit, nok, nødvendig. Kanskje er det for dyrt å gå på et yogastudio eller på et treningssenter.

Eller det finnes ikke et alternativ der du bor. Må man gå et skikkelig sted eller er det nok å kjøpe en av de bøkene i butikken og sette i gang?

Det finnes egentlig ingen feil svar her, men det er slik med yoga som med nesten all annen trening at det er noe teknikk man bør lære og den er viktig både for å få progresjon, men aller viktigst for å unngå skader. Så å kjøpe en bok i butikken og sette i gang og så kun gjøre det slik er ikke noe jeg vil anbefale. Men bøker er et fint supplement for å bygge opp sin egen praksis og for å lære mer.

Hva med video da?
Det er massevis av gratis videoer på nett og betalte løsninger. Ofte er dette hakket bedre enn en bok fordi her snakker og viser instruktøren underveis. Du får ingen personlig justering, men du lærer ofte mye om det som heter alignement (hvordan kroppen skal plasseres) i de ulike stillingene, som igjen forebygger skader.

Likevel er nok video først og fremst en måte å kunne gjøre yoga selv på, men ikke der du lærer ting grundigst. Så hva nå? Må jeg betale massevis for å gå på et yogastudie eller reise på dyr retreat for å lære meg yoga?

Nei, du må ikke det. Men det å spandere på deg et kurs eller en retreat eller noen måneders medlemskap på et yogastudio er en god investering for så å kunne bygge yogapraksisen videre ut fra det (gjerne ved hjelp av bøker eller video). Jeg gjorde det slik de første årene, lærte i perioder på et studio, gikk på timer på et treningssenter i andre perioder og etter hvert brukte jeg mer video og lærte meg ting på egenhånd.

Det viktigste er uansett å være nysgjerrig og å være på jakt etter å skjønne og forstå, lære mer om hvorfor noen sier sånn og slik og hvordan kroppen fungerer.

Til det siste spørsmålet.
Hvis du nå vil ha en jevnlig praksis med lærer eller bare lære mer. Er det «nok» å gå på et treningssenter eller bør du gå på et sånt skikkelig yogastudio? Min opplevelse er at de fleste treningssentre i dag er opptatt av kvaliteten på yogalærerne og utdannelsen de har og at du dermed kan få en like god yogatime der som på et studio (dette kan du jo også sjekke med det aktuelle senteret). Så har du bare råd til en ting og gjerne vil beholde medlemskapet på treningssenteret er det helt ok å ta yogatimene du vil ha der.

Er du derimot veldig dedikert på å lære deg mer yoga, kunne gå på timer så ofte du vil og gjerne ha en fast lærer, er det tradisjonelt yogasenter stedet å gå.

Mer om dette temaet:
5 gode grunner til å dra på yogaretreat https://yogamagasinet.no/2018/06/28/5-gode-grunner-til-a-dra-pa-yogaretreat/
Kom i gang med yoga hjemme https://yogamagasinet.no/2018/07/25/kom-igang-med-yoga-hjemme/
Yogastudioer i Norge https://lumiyoga.no/yogastudioer/
Hvilken type yoga skal jeg velge? https://www.tindeyoga.no/blogg/2018/9/9/hvilken-type-yoga-skal-jeg-velge